Pertti Kuismanen

Pertti A. Kuismanen Invest Oy:n omistaja Pertti Kuismanen, Varsinais-Suomen suurin henkilökohtainen tulonsaaja (veronmaksaja) ja valtakunnallisesti 24., 20 vuoden ajalla 1993-2012.

Pitkäaikainen kommunistinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, taloustoimittaja ja tutkiva journalisti, KTM Esko Seppänen on kirjoittanut lähes kolmekymmentä teosta, joissa hän pääasiallisesti kritisoi yksityistä pääomaa, sen sijoittamista ja sillä ansaintaa. Teostaan ”Suomen Rikkaat, kuka kukin on” Helsinki: Minerva 2014, varten on Seppänen tehnyt kotiläksynsä erittäin huolellisesti.

Seppänen kysyy: Keitä ovat nämä Suomen superrikkaat?

Ja vastaa itse näin: Aloitetaan etsiminen helpoimmasta päästä eli niistä, jotka tässä kirjassa tarkastellun 20 vuoden ajanjakson aikana ovat tehneet veroilmoituksen ja maksaneet veronsa Suomeen… Seppänen antaa varsin kursailemattomasti ymmärtää, että Suomesta on tehty ja tehdään rahan siirtoja erilaisin järjestelyin ja erilaisiin paratiiseihin, Suomen verottajan ulottumattomiin. Joillain toimialoilla se on helpompaa, kuin toisilla, mutta kaikille se on ollut ja on tänäkin päivänä -mahdollista.

Pertti Kuismanen on ollut Seppäselle helppo työstettävä, sillä tämä on aina tehnyt veroilmoituksen tuloistaan ja maksanut veronsa Suomeen. Pertti Kuismanen on maksanut vuosina 1993 – 2012 verot 56 miljoonasta eurosta ja sillä hän oli Varsinais-Suomessa nykyisin asuvista suurituloisin (veronmaksaja) ennen teollisuus- ja kauppasukuja. Valtakunnallinen ranking on 24. sija ja sekin ohi useiden merkittävien teollisuussukujen.